Leestijd: 3 min.
Herken je dit? Een belastingaanslag van duizenden euro’s met als ‘bonus’ een paar honderd euro belastingrente. Belasting betalen, o.k. dat hoort erbij, maar dan ook nog rente betalen?
Hoe wordt die rente eigenlijk berekend? En -belangrijker nog – hoe kun je hem voorkomen?
Ook te bekijken/ te beluisteren op:
Renteberekening
De rente wordt berekend over het te betalen belastingbedrag tegen een rentepercentage van 4% per jaar voor een aanslag Inkomstenbelasting (IB ) en 8% voor een aanslag Vennootschapsbelasting (VPB).
Daarbij is de periode tussen de aangifte- en aanslag datum bepalend, gemeten vanaf 1 juli na afloop van het betreffende belastingjaar. Dus voor de aangifte over 2018 gaat de rente-meter lopen vanaf 1 juli 2019.
Als je je aangifte vóór 1 april indient, hoef je in principe geen rente te betalen. De belastingdienst belooft dan namelijk dat je de aanslag al vóór 1 juli ontvangt, en je betaalt pas rente ná 1 juli.
Doe je de aangifte op of na 1 april, dan is ook nog bepalend of je hem voor of na 1 mei doet én of de aangifte in één keer wordt geaccepteerd. Volgt u nog?
Schematisch
Soms wordt je aangifte niet in één keer geaccepteerd. Bijvoorbeeld omdat er een loonopgave ontbreekt of een lijfrente uitkering, of het saldo van een spaarrekening.
De belastingdienst kan dat zien. Werkgevers, banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn verplicht dat soort informatie te verstrekken.
Met uitstel meer rente
Heb je uitstel voor het indienen van je aangifte, dan wordt de periode waarover de rente wordt berekend -logischerwijs- ook langer.
Een rekenvoorbeeld
Over het aanslagbedrag van € 9.500 wordt gedurende een periode van ruim 10 maanden (313 dagen) rente berekend, totaal € 325,86.
Hoe voorkom je nu die rente?
Simpel, door -op tijd – een voorlopige aangifte te doen!
Je hoeft dan geen complete balans en verlies & winstrekening te maken, een schatting van het eindresultaat is genoeg.
Het gevolg is dat je al een groot deel, misschien zelfs wel alles, van de uiteindelijke aanslag hebt betaald. En over het bedrag dat je al hebt betaald hoef later je geen rente meer te betalen!
Die Voorlopige Aangifte kan op 3 momenten worden ingediend
- Aan het begin van het belastingjaar. Maak een schatting van inkomsten en aftrekposten en gebruik dat voor je voorlopige aangifte. Dan volgt er een voorlopige aanslag die je in maandelijkse termijnen of in één keer betaalt.
De belastingdienst kan ook op eigen initiatief een voorlopige aanslag opleggen, die kun je eventueel wijzigen. - Aan het eind van het belastingjaar. Je hebt dan inmiddels al een goed beeld van je inkomsten. Uiterlijk in november doen, dan volgt de aanslag nog in december.
- In het aangiftejaar voor 1 mei. Dan heb je zeker voor 1 juli een voorlopige aanslag en die is renteloos.
Oh ja het is ook mogelijk dat je rente ontvangt. Daarvoor gelden 4 voorwaarden.
Alleen als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je belastingrente
- Je krijgt belasting terug.
- De aangifte wordt ongewijzigd geaccepteerd.
- De belastingdienst heeft er langer dan 13 weken over gedaan om de aanslag op te leggen.
- De aanslag is opgelegd na 1 juli na het jaar waarop de aangifte betrekking heeft. Bij een aangifte over 2018 is dat dus na 1-7-2019.
Heb je nog vragen of wil je hulp met het indienen van een voorlopige aanslag?
Mail me via peter@devrolijkeboekhouder.nl of bel naar 035-760 23 50
Voor nu,
Vrolijke groet!
Peter van Soest